Prvinska hrana

Članki

Izbiraj hrano v ritmu dneva in letnih časov

Ko so ljudje začeli več kot kdaj koli kupovati v supermarketih, so izgubili občutek, kako se hraniti skozi letne čase. Ta znanja si lahko povrnete.

Energija hrane

Sodobni človek se kar naprej sprašuje: Kaj je najbolj pravilen način prehranjevanja? Katera dieta je primernejša? Katera hrana je boljša od druge? Kako energija hrane vpliva na  telo? Kakšno energijo oddaja hrana iz rastlin in kakšno hrana iz živali?

Hrana za srce, ožilje in pretočnost krvi

Iščete informacije za samopomoč o tem, katera hrana podpira srce in ožilje? Si je pri tovrstnih težavah sploh mogoče pomagati s hrano in če, kako?

Dva pogleda na otroško debelost

Za ta težaven zdravstveni problem danes obstajata dve razlagi,  prva je medicinsko-nutricionistična, druga prehransko-antropološka. Če želimo najti rešitve, moramo povezati njuna spoznanja.

Gluten v hrani otrok

Narašča celiakija, kronična bolezen ob uživanju žitne beljakovine glutena. Ker obolevajo že otroci, problem rešujejo prehranske smernice. Toda težava je, da se te močno spreminjajo. Ali veste, kaj storiti?

Leptin: gospodar kraljestva hormonov

Leta 1994 so odkrili hormon, ki regulira vse preostale hormone. Našli so ga v maščobnih celicah. Njegovo sporočilo je, da nam zdravje vračajo naravne nepredelane maščobe. S tem spoznanjem pa se bližamo tudi uveljavitvi prehranskega zdravljenja sladkorne bolezni.

Zakaj najstniki ljubijo nezdravo hrano?

Najstniki želijo odločati, kaj bodo jedli Kako komunicirati z odraščajočimi otroki? Kako ravnati, ko avtoriteto staršev izzivajo z nakupi neželene hrane? Če se vam to dogaja, ni nujno, da ste zgrešili pri vzgoji.

Zdravilna in čistilna moč sadja

Nekateri sadeži imajo veliko sladkorja, drugi veliko kislin, tretji veliko vlaknin, četrti veliko maščob. Ni vseeno, kakšno sadje uživamo in v kakšni količini.

Živeti od maščob

Univerzalno spoznanje predindustrijskih kultur je, da so maščobe najboljša hrana, saj so od nekdaj prinašale obilje, ravnovesje in zdravje.

Holesterol: prijatelj ali sovražnik?

Holesterol je pomembna protivnetna podpora imunskega sistema in zdravja. Po krivem so ga obdolžili bolezni, ker so ga našli na “kraju zločina”.

Pasterizacija mleka: otrok vojne in prehranske industrije

V začetku 20. stoletja je segrevanje s ciljem uničevanja mikrobov veljalo za nepotrebno in škodljivo prakso, ki se je uveljavila zgolj zaradi vojnih razmer. Po vojni se je obdržala, a s posledicami za zdravje, ki so vidne še danes.

Antropološka in medicinska prepričanja o mesu

Mesni izdelki so potrjeni kot rakotvorni. Kaj pa meso samo? Je bilo od nekdaj zdravju škodljivo? Pred skoraj sto leti so v ZDA izvedli zanimiv medicinski eksperiment …

(Foto: osebni arhiv)

Izdelovanje surovega masla

Mlekarska industrija danes vse maslo izdeluje iz pasterizirane smetane. Če želite jesti pravo surovo maslo, ga kupite na kmetiji ali si ga naredite sami. Oglejte si prikaz postopka.

(Foto: osebni arhiv)

Naravno pomladno razstrupljanje

Pomlad je najboljši letni čas za postenje in razstrupljanje. Poznamo več poti, kako lahko varno in postopno spodbujamo izločanje strupenih snovi, ki so se v nas nakopičile v zimskem času.

Sladkor: katerega uporabiti? 

Po treh stoletjih uporabe industrijskega sladkorja je povsem jasno, kako vpliva na možgane, druge organe in imunski sistem, zato je najpogostejše vprašanje: Kaj pa je najboljša alternativa?

Naj nas obsije sonce 

Ali veste, kako sta povezana sonce in hrana? In kaj ima s tem holesterol? Zakaj za zdravje potrebujemo več kot zgolj vitamin D? In zakaj kemikalije v kremah za sončenje spodbujajo kožne bolezni?

Dragocena prehranska dediščina

20. stoletje je izzvenelo v zvokih bolezni. Napredna medicinska znanost ne pozna učinkovitih zdravljenj degenerativnih bolezni. Toda pretekle kulture so rešitve poznale in uporabljale.

Uživati ribje olje? In če, kakšno?

Ljudem primanjkuje kakovostnih maščob. Nekateri se zato vračajo k metodi uživanja morskih olj. Toda ob nepravilnem ravnanju postanejo žarka in zdravju škodljiva. Kako jih varno uživati in zakaj?

Nezdrave navade otrok: So krivi starši?

Zakaj potrošniška družba spodbuja nezdravo prehranjevanje otrok? Zakaj je utopično misliti, da je rešitev v »odgovornih starših«? So v pomoč pritiski, naj starši otroke začno hraniti »prav«?

Kako smo prišli do oglaševanja in kupovanja (ne)hrane

Potrošnik se danes prehranjuje dokaj nezavedno, pretežno na podlagi oglaševalskih informacij. Kako smo prišli do točke, ko jemo prehranske analoge in ne več prave hrane?

Zmote o medu

Med je občutljivo živilo in ni vseeno, kako z njim ravnamo. Lahko vam koristi ali škoduje, odvisno od načina uporabe. Osvetlimo nekatera znanja o medu ter novodobna prepričanja in zmote.

Rak in moč surove hrane 

Do kakšnih spoznanj se je v desetletjih eksperimentiranja dokopal nutricionist, ki je bil korak pred svojim časom?

Sodobni miti in tabuji

Predstavljamo vam ideje o tem, kaj je »zdrava hrana« in katera hrana je zdravju škodljiva. Ali vemo, kdo nas zavaja z informacijami, kako nas zavaja in zakaj?

(Foto: Depositphotos)

Maščobe, sveta hrana predmodernih ljudi

Nekdaj so ljudje častili maščobe, tudi ko so živeli v izobilju. Bile so luksuz, ki so ga vedno želeli imeti »na krožniku«. Tako je bilo, dokler se nista zgodila kapitalizem in industrijska revolucija.

Stare tehnike priprave žit

Žita izgubijo večji del mineralov in vitaminov že v treh do petih dneh po mletju. Zrak prodre do hranil, ki so bila zaprta v žitnem zrnu, in jih začne oksidirati.

Nahranite prehlad - a ni vseeno, s čim

Nekoč so ljudje vedeli, da prehladna obolenja prečistijo telo. Danes je v veljavi naivno premagovanje simptomov z zdravili. Poskušajte prehlad razumeti in ga podpreti.

Hrana za zdravje  družine

Ni ene same prehrane, ki prinaša zdravje. Kako potem odpraviti negotovost? Vse kulture, kjerkoli so se razvile, imajo skupne prehranske temelje. Tako rešitev iz zmede predstavlja knjiga Hrana za zdravje družine. Preberite kratko predstavitev.

Glina za pitje

Glina je mineralna zemlja, ki intenzivno veže strupenih snovi, toda razstrupljanje z glino ni vedno dobra ideja.

Preberi še

Prvinska hrana