Prvinska hrana

E-priročnik: Sonce, hrana in vitamin D​

E-priročnik: Sonce, hrana in vitamin D​

Komentarji so izklopljeni za E-priročnik: Sonce, hrana in vitamin D​

12.00 

Kako sončni žarki in hrana podpirajo zdravje človeka od prvih tednov življenja do odraslosti

Vas je strah sončnih žarkov in hkrati pomanjkanja sonca? Ste zvesti kupci prehranskih dopolnil in kozmetike za sončenje, a se sprašujete, ali je to res najboljša možna rešitev? Poročilo osvetljuje nekatere skoraj pozabljene koristi sončnih žarkov in ne tako oddaljene prakse sončenja za zdravljenje bolezni, poveže vpliv sonca in hrane ter njuno tesno medsebojno prepletenost in soodvisnost. Če slutite ali že veste, da je neposredni stik naše kože in sončnih žarkov biološko najbolj normalna pot, prek katere se aktivirajo ključni fiziološki procesi, in si o njih želite izvedeti več, je to poročilo prava izbira.

PREDVIDEN IZID: december 2018

 

Kategorija:

Opis

V sodobnem času je s soncem povezanih toliko strahu in fobij, da so ljudje pričeli verjeti v splošno škodljivost izpostavljanja soncu. Na debelo se mažemo s kremami, pokrivamo se z oblačili, nosimo sončna očala, ostajamo v hišah, soncu pa se v glavnem izogibamo. Kljub temu mnogi od nas še vedno hrepenimo po toploti in svetlobi, ki nam jo nudi sonce. To poročilo se opira na razvijajoča se spoznanja o protivnetnih lastnostih sonca in hrane, ki so jih na različnih območjih sveta v različnih obdobjih prakticirale različne kulture. Danes skušamo z raziskavami poglobiti razumevanje povezav med soncem, hrano, vodo in zdravjem, pa tudi drugimi vplivi. Toda raziskovalci so primorani priznati: mnogo podrobnosti o teh procesih sploh ne poznamo. Prav o soncu in vitaminu D vemo premalo. Nismo dosegli stopnje zavedanja, ki bi nam omogočila nesporno razložiti kompleksne povezave, na katerih temelji celostno zdravje človeka. Toda vidimo, da je nekaj v naši družbi narobe.

To poročilo je poskus izluženja novejših spoznanj in domnev. Razloži, kako in zakaj bo morala razvita družba spremeniti paradigmo razumevanja hrane, sonca in zdravja. Kar splošno verjame in prakticira zdaj, namreč ne vodi v zdravje, ampak večinoma v bolezen. Največja težava je razumeti tesno povezanost sonca, hrane in človekove imunosti na podlagi antropoloških, prehranskih, bioloških in medicinskih spoznanj – vsi so ključni koščki za razumevanje neločljive celote. Ob branju poročila boste morda širše razmišljali o telesnih procesih v povezavi s soncem in hrano – torej o tem, kaj je potrebno, da koža (p)ostane močnejša, zakaj pri nekaterih ljudeh koža bolj sodeluje s soncem kot pri drugih, kako telo s pomočjo sonca sčasoma izboljša delovanje imunskega sistema, kaj pomeni nižja ali višja tvorba vitamina D, ali je mogoče doseči, da bi sčasoma potrebovali manj »pomagal«, kot so prehranska dopolnila, t.i. »super« hrana, kemične zaščite in podobno.

 

 

Dodatne informacije

Tehnični podatki

Leto izida: 2018
Založnik: Zavod HRAST
Dimenzije (format): A4
Število strani:
Datoteka: pdf

Pogoji poslovanja

Pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

Prvinska hrana