Prvinska hrana

Bučna juha

Avtor
20 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 10 min | Količina: za 1 ali več oseb

Sestavine:

  • manjša čebula
  • mehka notranjost manjše rumene buče
  • surovo maslo, bučno olje, olivno olje ali/in kisla smetana
  • morska sol
  • kurkuma in koriander v prahu
  • sesekljan peteršilj
  • vejica rožmarina

Vam je ostala vsebina oranžne buče, ki ste jo izdolbli za otroško veselje ob noči čarovnic? Ali pa je preprosto letni čas naklonjen jedem iz buč in si želite poskusiti preprosto bučno jed, ki bi ohranila veliko uporabnih vitaminov in mineralov?

Če imate ožemalnik, lahko pripravite sveže iztisnjeni sok iz buč. Buče imajo veliko cinka, ki sodi med ključne minerale za živčni sistem. Ima pa tudi precej sladkorja, zato je dovolj, če popijete do dva decilitra soka na dan.

Pripravite lahko tudi preprosto bučno juho, ne da bi jo kaj preveč kuhali. Prepražite malo čebule, dodajte malo kurkume in koriandra v prahu, če je na vrtu še kaj peteršilja, pa ga drobno sesekljajte in dodajte tik pred serviranjem ali v posebno skodelico, da si ga vzame vsak po svojem okusu. Kuhan peteršilj oddaja toksine, zato bi ga morali vedno dodajati tik pred  serviranjem, da ostane surov. Na praženo čebulo ododajte drobno narezano bučo, popražite kakšno minutko ali dve, le toliko, da se vse skupaj segreje – pravo kuhanje pa pri mehki sredici buče običajno ni potrebno. Nato jed odstavite, vzamete palični mešalnik in naredite kremno juho.

Okus ne bo toliko odvisen od buče, ampak od začimb in maščob, ki jih boste dodali, v tem je skoraj vsa umetnost. Dodate morsko sol. Maščobe dodate v toplo (ne vročo!) jed in servirate. Maščoba je lahko bučno olje, blago olivno olje, maslo ali kisla smetana. Maslo lahko dodate prej, da se lepo stopi, smetano in bučno olje pa na vrhu, za dekoracijo. Seveda lahko dodate več vrst maščob, kot vam narekuje okus. Nekateri v bučne juhe dodajajo tudi kokosovo mleko, kadar se želijo izogniti smetane in masla.

Okrasite z bučnimi semeni ali vejico rožmarina. Svež rožmarin lahko na hitro tudi popražite skupaj s čebulo in bučami, nato pa vejico odstranite.

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana