Prvinska hrana

Cesarski praženec iz kislega testa

Avtor
30 min
Čas priprave: 10 min + 5-6 ur namakanja | Čas kuhanja: 20 min

Sestavine:

  • polnozrnata moka iz kamuta
  • surovo kislo mleko
  • jajca
  • ščep morske soli

Priprava:

Iz enakega testa kot kamutove palačinke pripravimo rahlo kiselkast polnozrnat cesarski praženec.

Ponev namažemo s kokosovim oljem in na vlivamo testo približno en centimeter debeline. Počakamo da se zapeče na eni strani,  ga razdelimo na štiri dele, po delih obrnemo in pečemo še na drugi strani. Z lopatico in vilicami ga nato razkosamo in obračamo še toliko časa, da je pečen, toda koščki v sredici so še mehki. Tako se ohrani več vitaminov.

Če delamo večjo količino praženca, pečene koščke sproti nalagamo v keramično skledo in pokrijemo, da se počasi ohlaja. Nato dodamo kose masla, ki se v toplem pražencu raztopijo. Maslo izboljša okus in doda v maščobi topne vitamine. Primešamo prej namočene in ožete rozine ali brusnice. Na koncu mlačno jed prelijemo z nekaj medu. Vse skupaj nekajkrat obrnemo z večjo žlico. Če med ni tekoč, ga prej raztopimo v par žlicah vode, surovega mleka ali smetane. Z medom ni treba pretiravati, saj je kamut sam po sebi sladko žito, k sladkosti pa pripomorejo tudi rozine. Praženec postrežemo mlačen.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana