Prvinska hrana

Dnevni zelenjavni sok

Avtor
15 min
Čas priprave: 15 min | | Količina: 1-5 dl odrasli; 0,1-1 dl otroci od 4. leta

Sestavine:

  • 30% stebelne zelene (listi in gomolji)
  • 20% buč
  • 20% korenja (rdeče in rumeno)
  • 20% kumar
  • 5 do 10% peteršilja (občasno; listi in korenine)
  • 5 do 10% gomolj rdeče pese (občasno; listi in gomolj)
  • 5 do 10% listov solate ali cikorije (občasno)
  • 2 do 5% špargljevih stebel (v sezoni; previdno, močan diuretik, vsebuje toksine!)
  • žlica surovih maščob (surova sladka ali kisla smetana idr.)

Priprava:

Osnova tega soka sta gomolja zelena in korenje, v sezoni pa predvsem buče in kumare. Za začetek priporočam, da izberete eno vrsto zelenjave ali dve in popijete manjšo količino soka dnevno. Nato lahko začnete postopoma mešati različno zelenjavo glede na okuse in občutke. Količine prilagajajte razpoložljivosti zelenjave v posameznih mesecih ali letnih časih. Glede na sezono in individualne potrebe dodajte zelenjavo, ki jo imate na razpolago. Previdni bodite, kaj dajete v zelenjavne sokove, saj nekatera zelenjava, ki jo lahko mirno uživate surovo ali kuhano, v sočeni obliki nikakor ni priporočljiva in lahko sproža močne neželene reakcije (npr. jajčevci, šparglji, peteršilj).

Sveže iztisnjeni zelenjavni sokovi odlično mineralizirajo in krepijo zdravje, toda hkrati intenzivno čistijo in lahko sprožijo tudi najrazličnejše neprijetne razstrupljevalne simptome.

Peteršilj vpliva na izločanje težkih kovin, zato lahko ob previsoki koncentraciji ali preveč pogostem sočenju pride do glavobolov; nikoli ne pijte 100% soka peteršilja, dodajte le nekaj vejic ali eno korenino. Doječe matere naj se sočenja peteršilja izogibajo. Je namreč močan diuretik, kar ni dobro, ko telo potrebuje dodatno vodo za tvorbo materinega mleka. Toda za marsikoga je ta prav učinek dobrodejen, saj pomaga odvajati vodo in preprečuje otekanje. Vpliva tudi na zdravje oči (na vnetja, sivo mreno), čisti ledvične in žolčne kamne, podpira delovanje živčnega sistema, uravnava menstruacijo.

Sočenje rdeče pese vpliva dobrodejno, če jo uživamo zmerno. Če jo dobimo v previsokih koncentracijah ali preveč pogosto, lahko pesa sproži premočno čiščenje jeter. Previdno, če je niste vajeni! Ne presezite desetine decilitra za začetek.

Sočeni šparglji so močan diuretik (kar je mogoče zaznati v vonju urina). Vsebujejo tudi nekatere toksine, ki niso nevarni, kadar jemo šparglje cele. Ko jih sočimo, pa se koncentracije toksinov lahko zelo povečajo, zato v sok vrzite le nekaj trših odrezanih stebelc.

Pazljivi bodite pri nasvetih o sočenju pekoče hrane. Že dva dodana lista rdeče redkve lahko zelo spremenita okus sicer blagega soka, tako da ga ne boste mogli popiti. Vedno sledite občutku, ali je nek zelenjavni sok primeren za vas. Ne silite se s sokom, ki ga ne spravite po grlu ali le z veliko težavo, saj vam telo najbrž sporoča, da ta kombinacija v nekem trenutku za vas ni najboljša. Najprej se privadite blagih sokov iz korenja, stebelne zelene, buč in kumar.

Ne sočite jajčevcev – zaradi visoke koncentracije izluženih toksinov lahko zbolite. Za vsako manj običajno zelenjavo preverite, ali je sočenje varno, preden jo pričnete sočiti.

Količino dnevno zaužitega zelenjavnega soka povečujte postopoma. Če niste vajeni, začnite z enim decilitrom ali tudi manj. Večina ljudi pije 2-3 decilitre, nekateri tudi več. Poleti se bodo morda želene količine povečale v primerjavi z drugimi letnimi časi. Otroci zelenjavnih sokov ne prebavljajo tako dobro kot odrasli. Večinoma pa jih zelo radi pomagajo sočiti. Če jih želijo piti, so zanje primernejši po četrtem letu, količine pa naj bodo majhne, od nekaj žličk do pol decilitra.

Za boljši izkoristek hranilnih snovi ob soku zaužijte žlico do dve surovih nepredelanih maščob.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana