Prvinska hrana

Domača čokoladna krema

Komentarji so izklopljeni za Domača čokoladna krema
10 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 4 osebe

Sestavine:

  • 100-150 g orehov, mandljev, lešnikov, makadamij, brazilskih ali drugih oreščkov
  • 50 g surovega zrnja kakavovca
  • 50 g surovega masla
  • 30 g hladno stisnjenega koksovega olja
  • 2 žlici ali več nesegretega medu
  • ščepec burbonske vanilje
  • po želji fino mleti rožiči

Priprava:

Ta čokoladna krema in druge podobne doma pripravljene kreme imajo v opisanih kombinacijah visoko hranilno vrednost. Pomagajo premagovati hlastanje po običajnih sladicah, sladkih namazih iz trgovin ter pecivih. Če se želimo rešiti nenehnega poseganja po prečiščenih ogljikovih hidratih, torej sladkorju, beli moki in jedeh iz njiju (ki slabo vplivajo na zdravje), je poleg drugih sprememb v prehrani, v pomoč tudi takšna okusna hitro pripravljena naravna sladica ali namaz.

Glavne sestavine so tri: oreščki, naravne surove maščobe in nesegreti med. Nesegret kristaliziran med ne obremenjuje žleze slinavke, saj se v telesu skoraj v celoti spremeni v prebavne encime in deluje zdravilno (protivnetno), zato dobrodejno vpliva na celoten imunski sistem in prehranjenost organov ter žlez. Surove maščobe varujejo organe, pomirjajo, nasitijo, podmazujejo sklepe in čistijo telo. Vse troje nas dobro oskrbi z vitamini in minerali. Daje nam več energije.

Orehe (in druge želene oreščke) zmeljemo tako na drobno, da spustijo olja in se sprijemajo. Verjetno bodo bolj fino mleti, če jih meljemo v kavnem mlinčku, s pulziranjem, vsako vrsto posebej. V fin prah zmeljimo tudi zrnja surovega kakava, a ta lahko ostanejo suha. Dodamo vaniljo in nesegret med. Surovo maslo in kokosovo olje naj bosta že prej na sobni temperaturi, da bosta mehka. Za lažje vmešavanje ju lahko stopimo tudi v vodni kopeli (kako narediti ne prevročo vodno kopel, glej recept Skutna torta). Vse sestavine dobro mešajmo. Lahko dodajamo med ali še več maščob, da nam bosta okus in tekstura všeč, nato pa kremo postavimo v hladilnik.

Ker kakav vsebuje stimulans teobromin (ki ima podobne učinke kot kofein), z njim ni dobro pretiravati. Nekateri ljudje kakav izpustijo ali vmešajo moko iz sveže mletih rožičev, saj tudi ta odda zelo dober okus, blizu čokoladnemu.

Reakcije: Surove kombinacije oreščkov, maščob in medu lahko sprožijo procese razstrupljanja, predvsem v predelu glave, zato jih ne uživamo več kot dvakrat na teden in ne več dni zapored. Po uživanju večjih količin se lahko predvsem ponoči pojavi glavobol. Uporabljamo biološko pridelane surove oreščke, da se izognemo reakcijam zaradi pesticidov in drugih kemičnih snovi v njih. Če ne prenašate masla, lahko uporabite le hladno iztisnjeno kokosovo olje ali tudi kakavovo maslo.