Prvinska hrana

Frapéji

Avtor
3 min
Čas priprave: 3 min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surovo (kislo) mleko
  • jagodičevje ali drugo sadje
  • surova jajca (po želji)
  • nesegreti med (po želji)

Priprava:

Frapé je mešanica nekaj živil, ki jih zmešamo z mešalnikom, da se utekočinijo in iz njih nastane napitek. Pri tem ne mislim na trendovske zelenjavno-sadne smoothije, za katere velja, da so zelo zdravi, dejansko pa je njihova koristnost lahko vprašljiva, posebej če se v njih hkrati z obilo sadja in vlaknaste zelenjave znajdejo še semena, oreščki in razna “super živila” in še kaj. Takšne mešanice običajno vsebujejo preveč sadnega sladkorja (brez težav spijete štiri pomaranče, med tem ko jih pojedli najbrž ne boste). Kombinacija pet ali še več tovrstnih živil pa zna biti poleg tega skoraj neprebavljiva. Težava je tudi, da smoothiji nastajajo v namiznih mešalnikih (blenderjih), ki hrano včasih precej spenijo, spenjena hrana pa je oksidirana. Poškodovanih in slabo uporabnih je lahko celo do dve tretjini hranilnih snovi napitka.

Pri pripravi frapejev se želimo vsemu temu izogniti, zato mešamo običajno dve do štiri sestavine, ki so čim laže prebavljive, saj se prebavljajo na podoben način. To so običajno: surovo (kislo) mleko, manjša količina sadja, nesegreti med in surova jajca. Dodamo ščep začimbe, ki spodbudi delovanje prebavil (npr. cimet, burbonsko vaniljo, košček svežega ingverja – odvisno od letnega časa). Nesegreti med izboljša okus, predvsem pa je zakladnica prebavnih encimov.

Zelo pomemben je način priprave: mešamo v visoki ozki posodi, s paličnim mešalnikom, ki ga tekočina pokriva vsaj do polovice mešalne palice. Mešanje poteka s kratkim pulziranjem mešalnika, običajno je potrebnih le 10-15 sekund, da se živila povežejo. Rezilo je globoko na dnu napitka in mešalnik od zunaj ne vleče nobenega zraka. Če na vrhu kljub previdnemu mešanju dobite nekaj pen, jih pred pitjem odstranite z žlico. Če ste napitek močno spenili, spremenite posodo ali tehniko mešanja, saj ste potegnili veliko zraka in oksidirali hranilne snovi. V frape ne dajemo vlaknaste zelenjave, oreščkov ali semen, saj bi s tem bistveno otežili prebavljivost. Če želite dobiti čim več vitaminov in mineralov iz zelenjave, uživajte sveže iztisnjene zelenjavne sokove. Semena in oreščke namakajte in pojejte cela ali jih fino zmeljite, dodajte malo surovih maščob (npr. maslo, smetano, kokosovo olje) in med. Vsaka hrana ima svoja pravila prebave. Surova, naravno pridelana hrana je sama po sebi »super hrana«, zato ob njenem izdatnem uživanju prihranite precej denarja, ki ga nekateri porabljajo za nakup t. i. super živil.

Frapeji so tudi idealna »hitra hrana«. Telo od njih dobi veliko energije, prebava je običajno dobra (če ste bolni ali imate alergije, bodite previdni in preizkušajte; mešajte čim manj sestavin, saj kombinacije vedno pomenijo več dela za prebavila). Snovi se iz frapejev dobro vsrkavajo, podpirajo imunski sistem, čistijo odpadne snovi, prinašajo hranila za obnovo celic in tkiv, dobro hidrirajo (saj ne vsebujejo le vode, ampak tudi maščobe in elektrolite). Frapeji imajo lahko tudi razstrupljevalne učinke. Včasih hitro vežejo toksine in aktivirajo izločanje odpadnih snovi, zato lahko pri nevajeni osebi ob rednem pitju pride tudi do reakcij. Če s to hrano šele začenjate, eksperimentirajte z majhno količino in največ dvema sestavinama.

Frapeje lahko pripravljamo sčasoma vsak dan in za vso družino. Navedeno velja izključno za frapeje s svežim kakovostnim sadjem, nesegretim medom, surovim mlekom in surovimi jajci pašne reje (kjer kokoši niso krmljene s komercialno hrano). Rastlinski mlečni nadomestki v mojih receptih niso zajeti. Prav tako ne uporabljam sladil razen nesegretega medu. Sorodno zveneči napitki nimajo enakega vpliva. Kaj vam najbolj ustreza, pa preizkusite sami.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana