Prvinska hrana

Kamutove palačinke iz kislega testa

Avtor
6-7 ur
Čas priprave: 10 min + 5-6 ur namakanja | Čas kuhanja: 30 min

Sestavine:

  • polnozrnata moka iz kamuta
  • surovo kislo mleko
  • jajca
  • ščep morske soli

Sestavine:

Kislo testo nastaja ob rahli fermentaciji polnozrnatih žit. V kislem testu se hranilne snovi, ki jih iz polnovrednih žitnih zrn skorajda ne moremo uporabiti (glej članek Stare tehnike priprave žit), aktivirajo in postanejo precej laže dosegljive. Pri uporabi bele moke to ni ne smiselno ne potrebno, saj prečiščena moka vsebuje le škrob brez drugih hranilnih snovi, torej tudi brez vitaminov in mineralov (gre za t.i. prazne kalorije).

Vzamemo polnozrnato moko ali sveže zmeljemo žitna zrna (npr. kamut, piro, stare sorte pšenice; to so torej jedi iz glutenskih žit). Moki dodamo kislo mleko, ščep soli in jajca, kot je običajno pri testu za palačinke. Ker je polnozrnato testo bistveno bolj krhko, pazimo, da ne uporabimo preveč mleka, jajca pa mora biti dovolj, da je vezava sestavin čim boljša. Ne dodajamo mineralne vode, saj ogljikov dioksid sprošča že kislo mleko.

Kisli medij (v tem primeru kislo mleko) mora pričeti s fermentacijo in opraviti svoje delo v naslednjih nekaj urah – v veliki meri razgradi žitno beljakovino gluten, poveča dostopnost vitaminov in mineralov v žitu ter izboljša prebavljivost. Da to dosežemo, mora testo v hladilniku počivati kakšnih 10–12 ur, na toplem pa približno pol toliko časa. Testo lahko pripravimo prejšnji večer in ga pustimo v hladilniku, če ga želimo denimo peči za zajtrk.

Podobno kot pri pripravi kislega kruha (glej Kisli kruh z drožmi, Kamutov kisli kruh) tudi tu ne pride do popolne razgradnje glutena, zato te palačinke niso primerne za brezglutenske diete.

Kako vemo, da je kamut ravno prav fermentiral? Testo rahlo diši po kislem, gre za mlečno-kislinsko fermentacijo. Ne zaznavamo alkoholnega vrenja.

Palačinke iz kislega testa so nekoliko debelejše, testo je krhko in se rado natrga, zato jih pečemo v majhni ponvi. Kako tanke boste uspeli pripraviti, je odvisno od veščine in pridobljenih izkušenj. Pečemo jih na kokosovem olju pri nizki temperaturi. Napolnimo jih lahko s skutnim ali orehovim nadevom, naribanimi jabolki, gozdnimi sadeži, ali pa jih namažemo z medom, sladko smetano, stopljeno čokolado. Ob kateremkoli nadevu jih lahko prelijemo s stopljeno čokolado in postrežemo s sladko smetano.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana