Prvinska hrana

Kefir

Avtor
24 ur do 4 dni
Čas priprave: 24 ur do 4 dni | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surovo mleko z lokalne kmetije ali mlekomata
  • večja keramična posoda (latvica) ali steklenica
  • kefirjeve kulture (gobice)

Priprava:

Kefir nastaja po enakem postopku kot kislo mleko, le da mu dodamo kulturo. Kefirjeve glive ali gobice so živa bitja, ki pomagajo mleko pred-prebaviti, da postane zelo lahko prebavljivo, hranljivo in zdravilno. V mleko jih lahko dodate rahlo zavite v gazo ali kar tako. Ko se mleko skisa, kulture vzemite iz mleka oz. kefir precedite. Če se preveč razmnožijo, jih lahko del podarite. Ko niso v uporabi, jih hranite v skodelici mleka v hladilniku, da ne odmrejo.

Učinki in reakcije: Kefir (kot vsa naravno fermentirana hrana) telo oskrbi s probiotičnimi mikrobi in obilo dodatnega vitamina C, ki ga ustvarijo mikrobi.  Pri ljudeh, ki mleko dobro prebavljajo, izboljšuje poselitev črevesne flore, ta pa je ključ do močnega imunskega sistema. Kefir vsebuje zdravilne glive in bakterije, pa tudi zdravilne viruse. Deluje močneje od kislega mleka. Če takšne hrane niste vajeni in jo začnete redno jesti v večji količini, lahko povzroči neprijetne reakcije, zato začnite počasi. Pri otrocih ponudite sprva le žličko ali nekaj žličk na dan. Reakcije odmrtja se pokažejo kot blagi ali močni simptomi (glavobol, driska, slabost, utrujenost, zasluzenost, vročina idr.). So znak, da neustrezna črevesna flora odmira, pri čemer sprošča toksične snovi. Surov kefir je posebej primeren za otroke in odrasle, ki trpijo za črevesnimi obolenji in nevrološkimi motnjami (npr. avtizem, hiperaktivnost, motnje pozornosti, motnje govora, depresija, shizofrenija). Več o zdravljenju črevesja in možganov s hrano preberite v pogovoru z dr. Natasho Campbell-McBride.

Obstojnost: Pripravljen kefir porabimo v nekaj dneh. Postopek fermentacije se namreč ne ustavi in napitek lahko postaja čedalje močnejši (morda boste začutili vsebnost ogljikovega dioksida, ki nastaja zaradi delovanja gliv). Proces upočasnimo, če kefir postavimo v hladilnik. Preden ga pijete, naj bo nekaj časa na sobni temperaturi, saj se prebavljivost poslabša, če je mrzel.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana