Prvinska hrana

Kumarični sok

Avtor
10 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 2-5 dl odrasli, 0,5-2 dl otroci

Sestavine:

  • sveže kumare

Priprava:

Sveže iztisnjeni sok kumar je naravni diuretik, spodbuja čiščenje ledvic, čisti kožo, odstranjuje sečno kislino in zato deluje proti revmatizmu, pospešuje rast in zdravje las ter nohtov, preprečuje vnetje dlesni, pomaga uravnavati krvni tlak in drugo. Vsebuje precej silicija, ki iz telesa odstranjuje živčni strup aluminij. Kumaričin sok je blag, zato je odlična osnova za dodajanje še druge zelenjave, kadar telo potrebuje kaj posebnega. Dr. Norman Walker v knjigi priporoča, naj hkrati s kumaricami sočimo korenje, solato in špinačno.

Kumarični sok najbolj prija poleti, ko je kumar v izobilju. Nič čudnega ni, da pomaga hladiti telo, zaradi česar laže prenašamo poletno vročino. Jeseni količino kumar zmanjšamo in dodamo tudi buče, s katerimi vnesemo nekaj naravnih sladkorjev. To podpira energije jesenskega letnega časa.

Če so kumare že precej velike in opažate, da semena v notranjosti že fermentirajo (postanejo kisla), jih pred sočenjem skrbno odstranite z žlico, preostanek kumare pa operite pod vodo. Sočite torej le zunanji del zrelega plodu, sicer sok ne bo okusen.

 

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana