Prvinska hrana

Mlečno-jajčni frape

Avtor
3 min
Čas priprave: 3 min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surovo kislo mleko
  • jajce
  • nesegreti med
  • burbonska vanilja (po želji)

Priprava:

So tudi vaše (pra)babice nekoč še pripravljale mlečno-jajčni šato? V lončku so nad minimalnim ognjem z nenehnim stepanjem naredile rahlo penast napitek iz jajc, malo mleka in žličke sladkorja. Napitek je bil sicer segret in nekoliko oksidiran (hranilne snovi torej niso ostale v celoti nepoškodovane) in dodan je bil po navadi tudi beli sladkor, za katerega vemo, da imunskemu sistemu ne koristi. A zaradi hranljivosti domačega mleka in jajc je vendarle veljal za koristno, celo idealno hrano za bolnika.

Združimo staro modrost s spoznanji o delovanju naravno pridelane surove hrane na imunski sistem in pripravimo še boljši napitek. Pozorno zmešamo (za navodilo o mešanju glej Frapeji) surovo jajce, žlico nesegretega medu in surovo mleko. Če vam prija kiselkast okus, naj bo surovo mleko seveda kislo; tak napitek bo tako še laže prebavljiv, saj so mleko že razgradile probiotične bakterije, ki bodo okrepile črevesno floro. Ob dodatku navadnega surovega mleka je okus slajši in količino medu lahko zmanjšamo. Okus bo močnejši s ščepcem burbonske vanilje, ki podpira delovanje žlez, posebej ščitnice. Poleti lahko dodate tudi nekaj listkov mete. Če želite podpreti antibiotično moč napitka, dodajte nekaj limetinega soka.

Napitek je primeren za zajtrk ali malico, za večerjo pa ga raje ne pijte, saj surova jajca običajno dajejo precej energije in lahko povzročijo nespečnost.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana