Prvinska hrana

Papajin puding

Avtor
20 min
Čas priprave: 20 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 6 oseb

Sestavine:

  • 3 papaje (manjše) papaje
  • 3 jajca
  • 6 žlic surovega masla
  • 2-3 velike žlice nesegretega medu (cvetlični, ker ne greni)
  • ščep burbonske vanilje v prahu

Priprava:

Papaja je eksotičen, pri nas manj znan sadež. Ima zelo veliko encimov in se skupaj z določeno kombinacijo surovih živil strdi v kompaktno zmes. Naravno vzgojena papaja je zelo bogata s hranili in ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje: močno podpira delovanje presnove, celjenje ran in brazgotin, preprečuje in zdravilno deluje na vnetja. Kupujmo manjše (ekološke ali konvencionalno vzgojene sadeže), ki so običajno velikost večje hruške. V naših trgovinah so papaje večinoma zelene in trde, dozorijo pa doma. Uporabimo jih, ko se zmehčajo. Izognimo se gensko spremenjenih papaj (so zelo velike kot kakšni jajčevci, njihovo meso je rožnato namesto oranžno).

Papajin pudingSestavine morajo biti vsaj 7 ur prej na sobni temperaturi, da se bodo med seboj čim lepše vezale. V kozarček nadevamo šest žlic masla (po želji lahko uporabimo tudi hladno stisnjeno kokosovo olje), dobro zapremo in damo v vodno kopel (za pripravo vodne kopeli glej recept Skutna torta). Med tem, ko topimo maslo, papaje prerežemo na pol in z žličko nežno izdolbemo črna semena. Pazimo, da odstranimo res vsako semensko kroglico, saj so neužitne in pečejo; že ena sama lahko pokvari jed. Polovice olupimo in narežemo v večji visok vrč, primeren za mešanje s paličnim mešalnikom. Dodamo surova jajca, med in burbonsko vaniljo. S pulziranjem v sunkih previdno utekočinimo sestavine s paličnim mešalnikom (mešalnik naj bo čim globlje, da se izognemo penjenju). Ko je masa gladka, preverimo, ali se je maslo stopilo in ga k papaji vlivamo ob stalnem mešanju z mešalnikom. Vse skupaj naredimo hitro, saj se papaja zaradi vsebnosti pektina v takšnem stanju hitro strjuje.

Papajin pudingVnaprej pripravimo skodelice ali kozarčke za puding, saj bomo gladko maso čim prej natočili. Če bi jo pustili v vrču, bi se začela hitro strjevati. Skodelice postavimo v hladilnik. Kmalu bo puding strjen. Strjenost je odvisna od razmerja sestavin. Če se maslo ni lepo vezalo, so bile sestavine prehladne. Puding je zelo hranljiv, zato uporabite res majhne skodelice, če ga boste ponudili kot sladico, ali srednje velike, če je samostojna malica, zajtrk ali večerja.

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana