Prvinska hrana

Paradižnikov sveži sok

Avtor
10 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 2-3 dl odrasli, 0,3-1 dl otroci

Sestavine:

  • sveži dobro zreli paradižniki

Priprava:

Sveže iztisnjen paradižnikov sok je protivneten in osvežilen napitek, je hrana in zdravilo. Vsekakor si ga privoščite, kadar zbolite, če je le na voljo. Ponudite ga lahko, denimo, otroku, ki zboleva za vnetjem ušes, grla, mehurja, če ima kdo v družini virozo, gripo ali angino. Naravno vzgojena surova rdeča (tudi oranžna) hrana v surovi nepredelani obliki vedno deluje protivnetno. Takšen sok podpira proces odnašanja strupenih in vnetnih snovi iz krvi in limfe. Vsebuje obilo organsko vezanih soli, pa tudi precej kalcija in magnezija.

Paradižnike operite, narežite in potiskajte kose v ožemalnik. Odpadkov je zelo malo (le nekaj semen in olupkov). Če nimate ožemalnika, lahko sveži paradižnikov sok pripravite s paličnim mešalnikom ali blenderjem, tako da narezan sadež prej olupite in utekočinite. Sočenje v ožemalniku je sicer bolj priporočljivo, saj so pritiski na hrano manjši, zato skorajda ne pride do penjenja (vstopanje zraka ob uporabi blenderja hrano pogosto precej oksidira, palični mešanik pa je boljša izbira tedaj, ko mešate v visoki posodi, s kratkim pulziranjem in brez tvorjenja pen).

Izogibajte se industrijskih paradižnikovih sokov, ki so pasterizirani in vsebujejo razne konzervanse. Ti sokovi zakisajo telo in ne zdravijo. Nikakor niso enakovredni sveže iztisnjenim sokovom. Izogibajte se tudi umetno vzgojenega paradižnika iz supermarketov, ki je zrasel v raztopini strupenih kemičnih gnojil. Izven sezone se paradižnikovemu soku preprosto odpovejte in raje sočite druga sezonska živila.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana