Prvinska hrana

Paradižnikova solata z olivami in sirom

Avtor
5 min
Čas priprave: 5 min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • svež paradižnik
  • črne olive
  • staran surovi sir
  • sveži listi bazilike
  • hladno iztisnjeno olivno olje
  • ščep morske soli

Priprava:

Operite mlade paradižnike (npr. češnjevce ali kakšno drugo vrsto) in jih narežite na polovice. Stari sir narežite na večje kose in jih nato nalomite na solato. Dodajte narezane izkoščičene črne olive in kakovostno olivno olje, s katerim lahko solato obilno polijete. Po želji dodajte ščep morske soli.

Solata je lahko predjed ali samostojna jed. Če solata predstavlja samostojno kosilo, si jo lahko obogatite tudi z orehi ali drugimi oreščki. Dodate lahko rukolo, zeleno solato ali radič blagega okusa. Najbolj priporočljivo je, da takšno jed jemo v času kosila ali zgodnje večerje. Prebavlja naj se vsaj tri ure. Da bi nas nasitila, mora vsebovati dovolj velik odmerek naravnih maščob (v siru, olju in oreščkih), saj od paradižnikov in bazilike najbrž ne bomo prav dolgo siti.

Solate, kadar so sveže pripravljene iz surovih, sezonskih in kakovostnih sestavin, podpirajo dva vidika imunskega procesa. Prvič, vnašajo veliko pomembnih mineralov, ki se zaradi svoje naravne oblike (ker torej niso deformirani s kuhanjem) dobro vsrkavajo v telo.  In drugič, umirjajo in zdravijo protivnetne procese v telesu, ker vsebujejo hranilne snovi za alkalizacijo telesnih tekočin (te snovi namreč odplavljajo odpadke, zato sta kri in limfa manj obremenjeni).

Paradižniki so protivnetni in alkalizirajo. Olivno olje nam olajša raztapljaje toksinov v krvi in limfi ter pomaga uravnavati ravnovesje mikrobov. Eterična olja v baziliki so naravno “antibiotična” in prav tako podpirajo alkalizacijo. Sir, kadar je izdelan iz surovega mleka, dobro veže odpadne snovi in jih pomaga odnašati iz telesa. Oreščki povečajo občutek sitosti in prispevajo pomembne maščobe ter minerale.

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana