Prvinska hrana

Pinjenec

Avtor
5 do 20 min
Čas priprave: 5 do 20 min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surova sladka ali kisla smetana (kmetije, tržnica)
  • električni mešalnik

Priprava:

Pinjenec je stranski produkt izdelave masla. Pravijo mu tudi masleno mleko. Če smo maslo izdelovali iz sladke smetane, je sladek, če iz kisle, pa kisel, torej že fermentiran. Po strukturi je podoben mleku, vendar gostejši. Po barvi ni bel, ampak rahlo sivkast. Je zelo osvežilen in hranljiv. Vsebuje obilo mineralov, vitaminov, beljakovin in encimov. Če je že fermentiran, vsebuje tudi obilo probiotičnih organizmov in vitamina C. Maščob skoraj nima, saj so se izločile v maslo (glej Surovo maslo). Pinjenec lahko popijemo takoj, ko je nastal. Če ga shranimo, se bo še zgostil. Z dodatki medu, burbonske vanilje, cimeta, z namočenim mandlji ali drugimi oreščki, z nasekljano svežo meto, pehtranom ali drugimi zelišči, je osvežilna polnovredna pijača, malica ali večerja. Primeren je tudi za pripravo mlečnih napitkov, kaš, omak in kot dodatek za namakanje ter fermentacijo žit.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana