Prvinska hrana

Presna gibanica

Avtor
60 min
Čas priprave: 60 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 6-8 oseb

Sestavine:

 • 500g orehov
 • 250g surovega masla
 • 100-150g surove kisle smetane
 • 500-800g surove skute
 • 1dl surovega mleka oz. po potrebi
 • 1 jajce
 • 3 ščepce burbonske vanilje v prahu
 • 4-5 žlic nesegretega medu
 • 200g makovega zrnja
 • 150g rozin
 • 1 limona
 • cimet

Priprava:

Vsi nadevi so enaki kot v klasičnem receptu za prekmursko gibanico, le da so pripravljeni z domačimi surovimi mlečnimi izdelki in nesegretim medom (brez moke in sladkorja). Količine so okvirne, pomembno je, da so nadevi okusni, gosti, vendar dovolj mazavi (torej ne presuhi). Takšna gibanica iz surovih sestavin je bolj sočna od pečene, pa tudi precej laže prebavljiva. Mogoče jo je pripraviti kot praznično ali vsakdanjo sladico, jeste jo lahko tudi kot zajtrk, malico, večerjo.

Je polnovredna, daje energijo in podpira zdravje (tudi zdravje zob), kadar človek dobro prenaša surovo mleko oz. surove mlečne izdelke. Priprava je časovno zamudnejša (npr. od presne skutne torte), saj moramo pripraviti štiri nadeve in počakati, da se sestavine dobro vežejo. Priporočam, da najprej pripravite makov in skutni nadev, ju pokrijete in pustite na pultu, nato pa se lotite orehovega nadeva. Na koncu naribate še jabolka. Spodaj so opisani po vrsti, kot si sledijo v modelu ali pekaču.

Za spodnjo plast vzamemo približno četrtino orehov, žlico nesegretega medu in 2-3 žlice surovega masla, ki smo ga prej stopili v vodni kopeli (kako surovo maslo topimo v vodni kopeli, glej v receptu za Skutno torto). Z mešalnikom meljemo najprej orehe, na koncu dodamo med in maslo. Namesto medu lahko dodamo nasekljane datlje. Meljemo toliko časa, da so orehi čim bolj fino mleti in se sestavine sprimejo v kepo. V modelu ali pekaču naredimo čim tanjšo spodnjo plast (po centimetra ali manj).

Fino zmeljemo še preostale orehe (ni nujno, da se sprimejo) in jim primešamo dve žlici nesegretega medu, ščep burbonske vanilje in maslo, ki smo ga prej stopili v vodni kopeli. Namesto masla lahko damo nekaj žlic surove sladke smetane. Gost kremast nadev naložimo na tanko začetno plast plast orehov.

Sledi nadev iz fino mletega maka, v katerega dodamo žlico medu, ščepec vanilje ter toliko surovega mleka, da bo gosto mazav. Dobro je, da nadev malce počiva in se seme napoji. Previdno ga naložimo in razporedimo na orehovo kremo.

Sledi gost nadev iz nesegrete skute, ki mora biti dobro odcejena (24 ur ali dlje, sicer bo jed kmalu fermentirala; glej Skuta iz surovega mleka). Skuti dodamo veliko rozin, cimet, nekaj surove kisle smetane in po želji surovo jajce (pazimo, da jajce in smetana nadeva preveč ne razredčita). Skutni nadev ne sme biti tekoč. Lahko ga pustimo še nekaj časa stati, da se rozine napijejo, nato pa ga naložimo.

Za gornjo plast v večjo skledo stisnemo sok limone, v njem raztopimo žlico nesegretega medu in cimet, zmešamo ter dodamo 5-7 olupljenih naribanih jabolk. Jabolka naj bodo naribana na daljše trakove, ne preveč na fino. Jabolka hitro premešamo v soku limone, da ne bi preveč oksidirala. Jabolka ožemamo, da niso preveč mokra, in jih naložimo na skutni nadev.

Presna gibanicaVse skupaj postavimo v hladilnik, najbolje čez noč, da se okusi prepojijo. Gibanica je boljšega okusa dan kasneje. Če imamo dovolj sestavin in več časa, lahko plasti nalagamo tudi vsako v dve nadstropji kot v klasičnem receptu za peko gibanice. Če želimo, lahko makov in skutni nadev zamenjamo.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana