Prvinska hrana

Prosena kaša

Avtor
30 min
Čas priprave: 20 min | Čas kuhanja: 10 min

Sestavine:

  • 48 ur namočeno proso
  • le toliko vode, da pokrije zrnje
  • surovo maslo (ali prečiščeno maslo ghee ali hladno iztisnjeno kokosovo olje)
  • namočene rozine ali brusnice
  • po želji surova (kisla) smetana in/ali surovo (kislo) mleko
  • nesegreti med po okusu
  • ščepec burbonske vanilje v prahu ali druge začimbe in zelišča

Priprava:

Žito, ki je osnova vsake kaše, smo namakali in na vodi hitro pokuhali. Ostale sestavine dodajamo surove, s čimer ohranjamo kar največ hranilne vrednosti. Glejte Kako namakati. Namesto prosa lahko uporabite tudi kvinojo. Namaka se podoben čas, 48 ur, vmes je treba zrnje večkrat izpirati (pri kvinoji nastaja več pen, te odstranjujemo). Če se pene izločajo med kuhanjem, jih prav tako čim bolj odstranite.

Žito naj pri kuhanju popije vso vodo. Preložimo ga v veliko keramično posodo, ki jo napolnimo do polovice. Ko je nekoliko ohlajeno (ni vroče, a še  toplo; v njem lahko vsaj pet sekund držite svoj prst), dodajte nekaj žlic surovega masla ali druge nepredelane maščobe in vmešajte. Posodo pokrijte, da se maslo počasi raztopi.

V masleno žitno kašo dodajte še druge sestavine po želji. To so lahko namočene rozine ali brusnice, navadno surovo mleko ali surovo kislo mleko, kisla smetana, naribano jabolko in podobno.

Fermentirane mlečne izdelke dodajajte po malem in preverjajte, kako vam ustreza okus; nekateri imajo raje kaše s sladkim mlekom, drugi s kislim.

Šele ko je kaša mlačna in zagotovo ne presega telesne temperature, po okusu dodajte nesegreti med. Če je med strjen, ga prej raztopite z dvema žlicama mleka, smetane ali vode in vmešajte v kašo.

Zelišča in začimbe, kot so burbonska vanilja, cimet, kardamom, nasekljana sveža meta ali pehtran, lahko dogajate glede na letni čas in okus.

Kašo je dobro pripraviti kakšne pol ure do uro pred jedjo, da se okusi kar najbolje povežejo. Pokrijte jo, da ostane mlačna. Če ste žito prejšnji dan ali zjutraj namočili, je zvečer priprava kaše dokaj hitra. Pričarala vam bo nostalgični vonj in okus jedi, ki so jih nekoč v naših krajih pogosto jedli, zdaj pa so skorajda pozabljene.

Žita ob takšnih načinih priprave z vnaprejšnjim namakanjem oddajo kar največ uporabnih hranilnih snovi, kar nikakor ni mogoče reči za slabo prebavljive in nezdrave industrijske kosmiče, ki so domače kaše nadomestili v minulih nekaj desetletjih.

Kašo lahko pustite nekaj ur tudi na pultu, da žito rahlo fermentira. Naši predniki so imeli radi kisle žitne kaše. Če je jed po več urah stanja postala že nekoliko pekoča ali vonjate alkoholno vrenje, je ne dajajte otrokom. Med v tekočini po več urah namreč fermentira, prav tako sadje, zato svežega sadja v žitne kaše, ki jih ne mislimo takoj pojesti, ne dajemo. Kašo, ki je niste pojedli, še svežo shranite v hladilnik. Naslednji dan jo še lahko previdno pogrejete do telesne temperature ob stalnem mešanju.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana