Prvinska hrana

Pršut s češnjevci

Avtor
5-15min
Čas priprave: 5-15min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • naravno sušen pršut
  • češnjevci
  • sveži rožmarin
  • opcijsko: olivno olje

Priprava:

To je na videz preprosta predjed iz surovega sušenega mesa. Pršut čim bolj tanko narežete in mu dodate svež paradižnik češnjevec ali drugo vrsto paradižnika. Če ju postavite na isti krožnik, naj sok iz paradižnika ne kaplja na pršut. Jed takoj postrezite. Sveži rožmarin jedi ni dodan le zaradi estetike in vonja, ampak vsebuje tudi zdravilna eterična olja.

Veliko težav se lahko pojavi pri iskanju kakovostnega mesa. Pršut namreč velja za specialiteto, zaradi česar je postal vsesplošno popularen. Nekoč se je jedel dokaj redko in ob posebnih priložnostih, saj je proces naravnega sušenja dolgotrajen. Rezal se je sproti, na posebnih stojalih, zelo na tanko, in pred gosti (denimo na porokah). Danes njegova popularnost žal pomeni običajno (pre)hitro sušenje, množično industrijsko obdelavo, uvoz industrijske svinjine iz tujine in obremenjenost izdelkov z dolgo vrsto kemikalij ter toksičnih prehranskih aditivov.

Če pršut kupujete v trgovini, najprej poglejte, kako je meso obdelano. Povsem zadošča že morska sol, vsi ostali dodatki so lahko zelo obremenjujoči za zdravje, tudi rakotvorni. Če imate možnost, vedno izberite pršut, na katerem piše morska sol (če piše samo “sol”, gre običajno za kemično obdelano kuhinjsko sol).

Pršut je primeren v popoldanskih urah, zvečer pa se ga raje izogibajte, saj telo zaradi povečane vsebnosti soli ponoči verjetno kaže znake dehidracije.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana