Prvinska hrana

Siri iz surovega mleka

Avtor
5-7 dni
Čas priprave: 5-7 dni | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surovo kislo mleko oz. surova skuta
  • sirarski prt in model za sir

Priprava:

Surovi siri so bolj hranljivi in obstojni kot pasterizirani, bistveno manj plesnijo in hranilne snovi v njih so prosto razpoložljive našemu telesu. V Sloveniji je mogoče kupovati kakovostne sire, izdelane iz surovega mleka – vprašajte na tržnicah, kmetijah in v bolje založenih trgovinah. Če na izdelkih izrecno ne piše, da so iz surovega mleka, so segrevani. Če imate možnost, vprašajte kmeta, do katere temperature so mleko segrevali za izdelavo sira – nekateri ponudniki kupce zavajajo, da so siri surovi, v resnici pa so mleko segrevali do 50 ali 60 stopinj Celzija. Izgovarjajo se, da ne gre za pasterizacijo (ki se začne pri 62 stopinjah), toda ti siri seveda niso surovi. Ni res, kot vam bodo morda zagotavljali, da izdelovanje sirov brez segrevanja ni mogoče. Segrevanje postopke pohitri in denar se hitreje zasluži.

Izdelovanje sira je zahtevnejši postopek, pri katerem potrebujemo večje količine mleka, nekaj znanja, veščino in sirarsko opremo, za določene vrste sira pa tudi sirila. Če imate model za sir (z luknjicami za iztekanje sirotke), vanj položite sirarsko krpo in natlačite skuto (glej Skuta iz surovega mleka). Model ravno prav obtežite, da sirotka pod nenehnim pritiskom odteka in se skuta (v približno dveh dneh) stisne. Nastane mladi sir. Če želite, da bo mladi sir slan, ga čez noč položite v rahlo soljeno sirotko (slanico). Uporabite morsko sol.

Na marsikateri tržnici lahko kupimo domač nesegrevan mladi sir. Kupimo večji kos in ga razrežemo na kocke ter z njimi napolnimo steklen kozarec. Dodamo sveža ali suha zelišča in strok česna. Prelijemo s hladno iztisnjenim olivnim oljem, pretresemo in hranimo v hladilniku. Sir v olju zdrži kar dolgo. Brez večjega truda smo naredili odlično malico, prilogo ali dodatek za solate. Sirčke v olju lahko kupimo v trgovini, a so večinoma pasterizirani, v njih so konzervansi, olja pa praviloma manj kakovostna.

Skorje trših ali staranih surovih sirov so še uporabne. Obrezane skorje s hlebca sira naribamo. Nariban sir uporabimo na omletah, domačih picah, solatah in drugih jedeh. Palčke surovega sira so odlična predjed ali prigrizek, s katerim otrok laže počaka na kosilo, pa tudi priročna izletniška malica. Siri iz surovega mleka

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana