Prvinska hrana

Skutna torta

Komentarji so izklopljeni za Skutna torta
45 min
Čas priprave: 45 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 6 servings

Sestavine:

  • 200-300 g orehov
  • 100 g datljev
  • 500-600 g dobro odcejene domače surove skute (glej Skuta)
  • 250 g surovega masla
  • 1-2 jajci
  • nesegreti med
  • 250 g (ameriških) borovnic
  • 200-250 g surove kisle smetane
  • ščepec burbonske vanilje v prahu

Priprava:

Sestavine naj bodo vsaj 7 ur prej na sobni temperaturi.

Topljenje masla v vodni kopeli: Mehko maslo z žlico naložimo v steklen kozarec in dobro zaprto namočimo v vodno kopel (večji kozarec, posoda z vročo vodo). Kozarec stoji pokonci, voda je le toliko vroča, da v njej 5 sekund lahko držimo prst. Kozarec z maslom večkrat pretresemo, vodo večkrat zamenjamo, ko se ohladi. S tem dosežemo, da se ohranijo vse hranilne snovi v maslu.

Prva plast – Orehe preberemo in delno zmeljemo v multipraktiku. Dodamo na koščke narezane datlje, žlico nesegretega medu in vlijemo za dve do tri velike žlice masla (ki se je že stopilo v kozarcu v vodni kopeli) ter do konca zmeljemo v dokaj gladko sprijeto maso, ki jo s prsti na tanko razporedimo na dno modela (npr. steklen pekač z višjim robom, tortni model).

Druga plast – V litrski stekleni kozarec ali drugo visoko posodo naložimo nesegreto skuto. Pomembno je, da smo jo dobro odcedili (24 ur odcejanja), kajti če sirotka ni dobro odtekla, torta kmalu fermentira. Dodamo tri velike žlice nesegretega medu (cvetlični okusi so prijetnejši, ker ne grenijo), surovo jajce ali dve (odvisno od gostote skute) in za konico noža burbonske vanilje v prahu. Čez nalijemo surovo maslo, ki se je že stopilo v vodni kopeli. Pomembno je, da skuta ni mrzla, sicer se maslo prehitro strjuje in slabo veže z ostalimi sestavinami. Globoko v kozarec s sestavinami potisnemo palični mešalnik in s pulziranjem počasi mešamo, dokler ne nastane gladek blago rumen gosto pasiran skutni nadev. Pazimo, da palični mešalnik ne vleče zraka in sestavin ne peni (tako se izognemo oksidaciji hranilnih snovi). Gost nadev s spatulo postrgamo iz kozarca in razporedimo na orehovo plast. Postavimo za 30 minut v zamrzovalnik, da se hitreje strdi.

Tretja plast – Ohlajeni čvrsti plasti vzamemo iz zamrzovalnika. V kozarec stresemo borovnice, dodamo malo nesegretega medu (po želji) in kislo ali sladko smetano (dobro je, da je gosta; če je redka, jo dodamo manj). Ameriške borovnice vsebujejo veliko pektina in že v nekaj minutah tvorijo gosto želatinasto plast, zato moramo kremo hitro preliti po torti, takoj ko jo dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Mešamo s pulziranjem, da mešalnik ne potegne zraka in hrane ne peni. Namesto ameriških borovnic lahko uporabimo gozdne borovnice, robide, maline ali jagode, vendar jih vzamemo manj, ker imajo več vode in manj pektina. V tem primeru naj bo gornja plast tanka. Lahko ji med mešanjem dodamo maslo ali hladno iztisnjeno kokosovo olje za boljše strjevanje. Gostota tretje plasti in čas strjevanja sta odvisna od vrste sadja in gostote smetane. Po tretji plasti lahko po želji potresemo še nekaj borovnic ali drugih gozdnih sadežev. Torto postavimo vsaj za nekaj ur v hladilnik, po možnosti čez noč. Najboljša je naslednji dan. Če srednja past drugi dan fermentira, je bila skuta premalo odcejena.

*Recept: A. Vonderplanitz, The Recipe for Living Without Disease

Kategorija: