Prvinska hrana

Sok korenja in stebelne zelene

Avtor
10 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 0,5-3 dl odrasli; 0,1-1 dl otroci

Sestavine:

  • rdeče in/ali rumeno korenje
  • stebelna zelena (sočna stebla z nekaj listi)

Priprava:

Sok zelene je eden prehransko najvrednejših blagih sveže iztisnjenih zelenjavnih sokov. Zelena je dragocen vir naravnega natrija oz. soli, vezanih v organski vodi surovega živila. Običajno uporabljamo stebelno zeleno, lahko pa tudi navadno, toda ta naredi sok močnejši in jo rabimo manj (ne priporočam 100% koncentriranega soka navadne zelene). Naravne soli v zeleni nam pomagajo raztapljati organski kalcij, da se ta laže vsrka, pomembne pa so tudi za tvorbo prebavnih sokov in druge prebavne procese. Sok stebelne zelene ljudem pomaga prenašati poletno vročino. Vsebuje tudi železo in obilo magnezija, ki sta ključna možganska minerala, zato ta sok gradi in uravnava tudi živčni sistem.

Sveže iztisnjeni sok korenja odlično vpliva na zdravljenje črevesja in čiščenje jeter. Zdravi čire, vnetja in okužbe prebavil, vnetja oči in grla, živčni sistem in drugo. Zelo znan je kot podpora pri zdravljenju raka s prehranskimi protokoli. Spodbuja apetit. Če mu dodamo surovo mleko (kravje, kozje ali kakšno drugo), nastane »tigrovo mleko«. Tudi kot tak se uporablja v protokolih prehranskega zdravljenja, predvsem za sanacijo črevesja in imunskega sistema. Korenčkov sok je koristen pri prehranskem zdravljenju nevroloških motenj, npr. motenj avtističnega spektra. Dodatek žlice surovih maščob izboljša vsrkanje mineralov, topnih v maščobah (vmešano v sok ali zaužito ločeno). Včasih koža ob rednem uživanju korenčkovega soka porumeni (npr. dlani), kar je znak, da je sok sprožil čiščenje jeter. Ne pretiravajte s količinami. Zmerno uživanje korenčkovega soka je zelo dober blag dopoldanski napitek tudi za noseče in doječe matere.

Oba sokova lahko mešamo v poljubnem razmerju in – skupaj s kumarami in bučami – tvorita dobro blago osnovo za vsakodnevni zelenjavni sok. Vanj lahko nato vmešamo manjše količine druge sezonske zelenjave ali sokove z dodatki nekoliko bolj koncentrirane (npr. listne) zelenjave.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana