Prvinska hrana

Sok rdeče pese

Avtor
10 min
Čas priprave: 10 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 0,1-0,5 dl za odrasle

Sestavine:

  • surova rdeča pesa, gomolji in listi

Priprava:

Nekateri mislijo, da je v rdeči pesi veliko železa. To ne drži povsem, toda v njenem sveže iztisnjenem soku so minerali takšne kakovosti, da intenzivno spodbujajo tvorbo rdečih krvničk. Ker se proizvodnja krvi izboljša, se lahko okrepi celotno telo. Ta sok ima izjemno moč: čisti jetra, ledvice, žolčnik, pospešuje delovanje limfe, uravnava telesno temperaturo (uporaben je za naravno zniževanje vročine). V kombinaciji s korenčkovim sokom ga dr. Norman Walker posebej priporoča ženskam z motnjami menstrualnega ciklusa ali v menopavzi. Sočimo gomolje, lahko pa tudi liste, če so črvsti in zdravi.

Toda previdno. Že deciliter soka rdeče pese človeku, ki ga dotlej ni bil vajen, pogosto povzroči reakcije. Če s tem sokom šele začenjate, začnite zelo previdno, z majhnimi količinami (nekaj žlic, za otroke pa nekaj žličk). Če se vam zdi močan, ga ne pijte vsak dan, ampak denimo dvakrat do trikrat tedensko. Količino postopoma povečujte glede na počutje.

Najbolje ga je mešati še z drugo zelenjavo, tako da je pese manjši del (npr. s stebelno zeleno, bučo, korenjem, kumaro), denimo v Dnevnem zelenjavnem soku. Velike količine in visoke koncentracije soka rdeče pese precej hitro sprožijo močno čiščenje jeter (to lahko povzroči nelagodje, slabost, vrtoglavico, celo bruhanje).

Urin bo po pitju svežega pesinega soka obarvan rdečkasto, to je normalno. Naslednji dan bo spet normalne barve.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana