Prvinska hrana

Sok za živčni sistem

Avtor
15 min
Čas priprave: 15 min | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 0,5-2 dl

Sestavine:

  • 20% rdečega in/ali rumenega korenja
  • 20% stebelne zelene ali gomolja zelene (pol manj navadne listnate zelene)
  • 20% bučk
  • 20% kumar
  • voda namočenih morskih alg (npr. dulse ali kelp)
  • morska voda sveže odprtih školjk
  • 1-3 velike žlice surovih maščob
  • *2-5 vejic peteršilja ali koriandra (največ enkrat na teden, če ste povsem brez simptomov)

Priprava:

Če se srečujete s šibkim živčnim sistemom, motnjami v delovanju možganov, morda simptomi avtistističneg aspektra (motnje koncentracije, pozornosti, učenja, govora, ravnotežja idr.), lahko s svežimi zelenjavnimi sokovi vsakodnevno vnašajte prepotrebne možganske minerale in postopoma podpirate razvoj ali zdravljenje živčnega sistema. Najpomembnejši minerali za živčni sistem, posebej za možgane, so magnezij, cink, jod, železo, selen, baker in seveda še mnogi drugi. Pri odstranjevanju morebitnih težkih kovin (npr. naloženega aluminija) je ključen tudi silicij. Vse naštete in mnoge druge minerale v obilju najdemo v svežih sokovih nekaterih naravno pridelanih rastlin. Kombinacije so številne, predlagam vam eno od možnih, ki jo lahko prilagajate svojim potrebam.

Osnova tega sveže iztisnjenega soka so korenje, stebelna zelena, bučke in kumare – torej blagi gomolji in zelenjavni plodovi. Korenje zdravi črevesje, ki je neposredno povezano z zdravjem možganov in živčnega sistema. Stebelna zelena vsebuje predvsem veliko dragocenega magnezija. Če uporabite navadno zeleno, naj jo bo manj, saj je močnejša in bolj koncentrirana. Bučke so v sezoni skorajda obvezna sestavina, kajti vsebujejo veliko organsko vezanega cinka, ki je izjemno pomemben za možgane. Z dodatkom kumar lahko podporo živčevju še precej izboljšate, saj je v kumarah precej silicija, ki podpirajo čiščenje aluminija iz tkiv in organov.

Sok za živčni sistemDodate kakovostne morske alge, npr. kepl ali dulse, ki ste jih uro ali dlje namakali v malo vode, do so izločite jod. Precedite in jodovo vodo enkrat na teden dodajte sveže iztisnjenemu soku (količina je lahko zelo majhna, manj kot pet odstotkov soka). Jod je ključen možganski mineral, vpliva na aktiviranje možganskih povezav. Namesto namakanja alg lahko dodate tudi vodo iz sveže odprtih školjk (npr. iz svežih ostrig), saj morski minerali podpirajo razvoj možganov in obnovo živčnih celic.

Ob uživanju tega soka je obvezno zaužiti znatno količino nepredelanih surovih maščob, po možnosti ekološko pridobljenih ali iz pašne reje. To so lahko surovo maslo, smetana, hladno iztisnjeno kokosovo ali laneno olje, hladno pridobljena kokosova smetana. Bolje delujejo maščobe, ki so v večji meri nasičene.

Ne več kot enkrat na teden lahko dodate soku tudi par vejic peteršilja. To lahko storite le, če je oseba s težavami povsem zdrava in brez vsakršnih glavobolov ali drugih simptomov. Peteršilj dostopa do skladišč težkih kovin in jih izluži v kri. Simptomi se lahko hitro poslabšajo, če je peteršilja preveč ali če oseba ni povsem v redu. Še močenje deluje koriander, imenovan tudi cilantro ali kitajski peteršilj, zato previdno z njim. Če po pitju takšnega soka pride do glavobola, slabosti, razdražljivosti, vrtoglavice,… ne koriandra ne peteršilja ne dodajate v ožemalnik. Raje ga dodajate v hrano, ko bo oseba s težavami brez simptomov zdrava. Ob dodajanju peteršilja ali koriandra podvojite količino zaužitih maščob. Nekaj žlic pojejte ob zaužitju soka, nato pa maščobe dodajte še večkrat tisti in naslednji dan. S tem varujete organe in povečujete sposobnost telesa za vezavo odpadkov in strupov.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana