Prvinska hrana

Surova sirotka

Avtor
5 min do 24 h
Čas priprave: 5 min do 24 h | | Količina: 0,1-0,5 dl v kozarec vode ali napitka

Sestavine:

  • surovo kislo mleko
  • posoda, cedilo, krpa za odcejanje, steklenica

Priprava:

Sirotka je tekočina, ki odteka pri izdelovanju skute in sira. Je blage rumeno-zelene barve. Od nekdaj velja za zdravilno hrano, saj poseljuje črevesje s probiotičnimi kulturami, vsebuje beljakovine z visoko sposobnostjo izgradnje mišičnih vlaken ter hranilne snovi za obnovo tkiv, spodbuja imunski sistem in krepi razstrupljevalne mehanizme v telesu prek tvorbe glavnega antioksidanta glutationa.

Pridobimo jo enostavno, s precejanjem surovega kislega mleka (glej Surova skuta). Prvih nekaj minut odtekanja je sirotka motna (z ostanki mleka oz. smetane), kasneje se zbistri. Motno sirotko lahko odlijete, da se vam nateka le bistra, zelo obstojna sirotka. Ko je mleko dobro skisano, vas od prve sirotke loči le nekaj minut dela, nato pa odtakanje poteka postopoma še kakšen dan do dva. Natečeno nalijemo v steklenico (ne v plastenko!). V hladilniku jo lahko hranimo več tednov. To ne velja za sirotko, ki je nastala pri izdelavi skute s segrevanjem. Sirotka, ki je nastala s kakršnimikoli postopki segrevanja, ni enakovredna surovi, saj segrevanje uničuje encime in probiotike ter bistveno spremeni razpoložljivost beljakovin, vitaminov in mineralov. Surova sirotka ima, tako kot doma pripravljen kefir ali kislo mleko, bistveno večjo probiotično moč od industrijskih probiotičnih pripravkov.

Ker je surova sirotka močan probiotik, podoben zelnici (ki nastaja pri kisanju zelja), le da v njej ni soli in drugih dodatkov, je priporočljiva za sanacijo črevesne flore ob bolezni ali zaradi posledic jemanja antibiotikov. Uživamo jo razredčeno, saj lahko v večjih koncentracijah sproži močne reakcije odmrtja in druga nelagodja. Nevajeni ljudje naj jo v juhe ali napitke dodajajo po žličkah in količino postopoma povečujejo. Pol decilitra ali deciliter sirotke je ustrezna količina v pijači (npr. limonadi), ki jo pripravimo za 4-6 člansko družino. Za 2 decilitra limonade je primerna količina sirotke sprva ena mala do ena velika žlica, ko se jo navadite, pa postopoma tudi več. Napitki, posebej v vročih poletnih dneh, so z dodajanjem sirotke bolj osvežilni. Mogoče jo je dodajati v športne elektrolitske pijače, da še povečamo učinek mineralizacije, hidracije in krepitve mišic. Sirotko dodajamo tudi za pospeševanje fermentacije žit, npr. pri pripravi kislega kruha ali namakanju žit za kaše (glej Namakanje in fermentacija žit).

Pri odcejanju skute in sira nastajajo precejšnje količine sirotke. Verjetno ne boste mogli vse porabiti. Če jo razredčite v razmerju ena proti pet, jo lahko uporabite tudi kot mineralno gnojilo za rastline, posebej zunanje (lončnice so občutljivejše). Ko še ni bilo hladilnikov, so v surovi sirotki tedne in mesece shranjevali razna živila, denimo meso, kar kaže, kako obstojna je in kako močno je njeno mikrobno ravnovesje.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana