Prvinska hrana

Surovo kislo mleko

Avtor
24 h do 4 dni
Čas priprave: 24 h do 4 dni | Čas kuhanja: 0 min | Količina: 6

Sestavine:

  • surovo mleko z lokalne kmetije (1 do 2 litra)
  • večja keramična posoda (latvica) ali steklenica

Priprava:

Kisanje mleka je enostavno. Potrebujete kakovosten vir surovega mleka s kmetije ali mlekomata. Najbolje je, da so molznice vsaj del leta na pašniku oz. krmljene s senom (ne z žiti). Mleko vsebuje vse potrebne mikrobe; fermentira s pomočjo mikroorganizmov v mleku in zraku, torej ne potrebuje nobenih dodatkov. Poleti kisanje poteka 24 do 48 ur, pozimi lahko tudi tri do štiri dni (hitreje, če mleko postavimo blizu peči, kamina, radiatorja, a nikoli neposredno na grelno telo, saj encimi v mleku ne preživijo temperatur nad 41 stopinj Celzija).

Sklede: Surovo mleko nalijemo v steklene, keramične ali glinene posode (kmečko latvico, glineni pekač ipd.). Ne uporabljamo kovinskih posod, saj mleko zelo hitro veže škodljive kovine in dobi kovinski okus. V večji posodi proces običajno poteka bolje kot v skodelicah. Kislo mleko v skodelice nato prelagamo z zajemalko. Če je v prostoru prehladno in bakterije niso dovolj aktivne, je kisanje dolgotrajnejše. Smetana se včasih nekoliko preveč strdi ali na njej nastaja (užitna) žlahtna plesen. V tem primeru lahko smetano rahlo potisnete v mleko, da se potopi, kar bo ustavilo nalaganje žlahtne plesni.

Steklenice: Morda vam bo kisanje bolje uspelo v steklenicah (mleka ne puščajte v plastenki, če ste ga kupili v njej). Steklenic ne nalijte povsem do vrha, ker bodo bakterije porabile nekaj dodatnega prostora. Pokrov na steklenico le položite in ne privijajte, da zrak neovirano vstopa in izstopa. Po dveh do treh dneh bo mleko kislo in strjeno.

Obstojnost: Surovo mleko je za razliko od pasteriziranega zelo obstojno in se izjemno redko pokvari. Na zraku prej ali slej zgolj fermentira (v prekuhanem, pasteriziranem ali steriliziranem mleku nastajajo bakterijska neravnovesja in gnije). Fermentacija je blaga in se sčasoma krepi. Če mleko stoji še več dni po tem, ko se je že skisalo, bo močnega ali celo nekoliko pekočega okusa. Otrokom raje dajemo sveže blago kislo mleko, pri odraslih pa je to stvar okusa in navade. Če kislo mleko ostane ali je že premočno, naredite iz njega dobro surovo skuto. Zelo redko (npr. zaradi bolezni ali slabše prehrane živali, neugodnih temperatur) surovo mleko fermentira nepravilno. Kako to veste? Takšno mleko močno smrdi ali postane grenko, celo sluzavo in vlečljivo (če ga nalijete v krpo za delanje skute, se vidno sluzavo izceja) – takšno mleko zavrzite. Od leta 2007 vsak dan kisam mleko in to se mi je pripetilo le enkrat. Čutila so me opozorila, da moram mleko zavreči. Toda pozor, čutila vas ne bodo nujno opozorila na bakterijske izbruhe, ki se utegnejo veliko hitreje zgoditi na pasteriziranem, steriliziranem ali drugače segretem mleku! Ti procesi so burnejši, ker je segrevanje porušilo mikrobno ravnovesje. Neredko potekajo brez posebnega vonja. Zato segrevanega mleka ne nastavljajte za kisanje.

Kislo mleko je bilo v naših krajih, posebej v Alpah in Predalpskem svetu, eden od najpomembnejših naravnih probiotikov. Razmerje mikrobov, ki podpirajo zdravje črevesja in imunski sistem, je bistveno bolj kakovostno in učinkovito kot v kupljenih prehranskih probiotičnih dopolnilih. Kislo mleko vsebuje tudi visoke ravni vitamina C, saj ga intenzivno tvorijo mikroorganizmi v procesu fermentacije.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana