Prvinska hrana

Surovo maslo

Komentarji so izklopljeni za Surovo maslo
Od 5 do 20 min
Čas priprave: Od 5 do 20 min |

Sestavine:

  • surova sladka ali kisla smetana (kmetije, tržnica)
  • električni kuhinjski mešalnik

Priprava:

Nekoč so surovo maslo delali doma. Uporabljali so ročne pinje, kjer so stepali smetano, dokler se ni ločila na dva dela: maslo in pinjenec. Danes so v uporabi električne pinje, doma pa lahko maslo naredimo z navadnim mešalnikom. Laže je, če je mešalnik prostostoječ, da stepa bolj ali manj sam. Mi proces le nadziramo.

Za pravo surovo maslo potrebujemo surovo smetano. Ta ostane sladka le kratek čas, zato je laže dostopna surova kisla smetana. Maslo iz surove kisle smetane je po okusu še vedno nežno, ne kislo. Okus je odvisen tudi od tega, kako dobro iztisnemo pinjenec.

V mešalnik vlijemo (najbolje kak liter) surove smetane in začnemo stepati. V prvi fazi nastane stepena smetana. Stepamo dalje in raven smetane se nekoliko zniža. Sčasoma postaja gostejša, po okusu bolj maslena, po videzu nekoliko bolj rumena. Ta faza lahko traja kratek čas ali kar nekaj minut. Če je smetana gostejša, bolj kisla in je dlje stala v hladilniku, se bo maslo morda naredilo hitreje, kot če je bolj tekoča in bolj sveža. Stepamo tako močno, kot je mogoče, da vsebina ne brizga iz posode. V zadnji fazi se zasliši izločanje tekočine; mešalnik upočasnimo, sicer bo pinjenec brizgal na vse strani. Maslo se najprej izloči v grudicah, ki se združujejo v večje grude in nabirajo na metlici. Ko se maslena kepa sprime metlice, ugasnemo mešalnik in počakamo, da se maslo nekoliko odteče. Poberemo ga iz posode in z metlice, ožamemo z rokami in spravimo v steklen kozarec. Lahko ga položimo v mrzlo vodo, nato spravimo v posodo za maslo. Če maslo noče in noče nastati, ne obupajte. Prenehajte stepati in se vrnite čez pol ure ter poskusite znova. Včasih se proces zavleče, a ni zelo verjetno, da se maslo sploh ne bi izločilo.

Surovo maslo je bistveno obstojnejše od pasteriziranega, ki začne dokaj hitro plesneti. Maslo, ki se v trgovinah prodaja kot »surovo«, je v resnici pasterizirano. Pravo surovo maslo laže hranimo zunaj hladilnika (idealno v steklu ali keramiki), dokler ga ne porabimo, rezervo pa imamo v hladilniku, kjer običajno zdrži vsaj teden do dva, pa tudi dlje.

Surovo maslo za pripravo presnih jedi stopimo v vodni kopeli, ne na štedilniku. Želeno količino damo v steklen kozarec in tega v posodo z vodo, ki naj bo tako vroča, da lahko pet sekund v njej držimo prste. V kuhano hrano ga dodajamo na koncu, ko so jedi pripravljene za serviranje in niso več vroče. Tako ohranimo dragocene hranilne snovi in zdravilne učinke. Surovo maslo hrani celice, vsebuje ključne maščobno-topne vitamine, izboljšuje hidracijo, intenzivno veže in odstranjuje strupe iz telesa. Ne dviga slabega holesterola in ne povzroča srčno-žilnih obolenj. Več o tem v člankih Holesterol: prijatelj ali sovražnik? in Dragocena prehranska dediščina.

 

 

 

Kategorija: