Prvinska hrana

Surovo mleko

Avtor
2 min
Čas priprave: 2 min | Čas kuhanja: 0 min

Sestavine:

  • surovo mleko z lokalne kmetije
  • ščepec burbonske vanilje v prahu

Priprava:

Surovo mleko, iz zaupanja vrednega vira, je hrana in zdravilo. Z njim je Hipokrat zdravil črevesna obolenja.  Pijemo mleko sobne temperature ali mlačno, tako se najlaže prebavlja. Lahko ga pogrejemo do telesne temperature, med tem ga mešamo; segrevanje prek 40 stopinj hitro uniči encime, poškoduje druga hranila in ovira njihovo vsrkanje. Za lažjo prebavo se lahko dodamo tudi žlico nesegretega medu. Dodamo lahko tudi prah burbonske vanilje. V hladnem delu leta lahko po želji dodamo cimet, kardamom, klinčke ali druge začimbe. Za pripravo mlečnih kaš surovega mleka prav ni treba segrevati ali kuhati, če želite ohraniti hranilne snovi čim bolj nepredelane (glej Domače žitne kaše).

Dileme: Vsem ljudem uživanje mleka ne ustreza, ti naj ga ne pijejo. Mleko ni nujno potrebno živilo za nikogar razen za dojenčke. Okoli dve tretjini svetovnih populacij nima genetike za prebavo mleka po dobi dojenja, saj ga njihovi predniki niso uživali za preživetje in te prilagoditve niso razvili. V Evropi je bilo še pred nekaj desetletji na hranjenje z živalskim mlekom genetsko prilagojenih okoli 50 do 90 odstotkov prebivalstva, toda delež se zmanjšuje, in sicer zaradi migracij ter zdravstvenih razlogov (motenj delovanja prebavil zaradi najrazličnejših vplivov). Nekateri ljudje so torej genetsko neopremljeni (intolerantni) za prebavo mleka, pri mnogih drugih pa so intolerance in alergije na mleko posledica modernega načina življenja. Zaradi uživanja industrijskega (pasteriziranega, sterilnega) mleka in druge procesirane hrane, umetnega mleka za dojenčke, prehranskih dodatkov, zdravil in cepiv, narašča število vnetij in poškodb črevesja, zaradi katerih lahko mleko postane alergena hrana. Nekateri ljudje, ki procesirano mleko slabo prenašajo, dobro presnavljajo surovo mleko ali se z njim celo zdravijo.

Obstojnost: Na sobni temperaturi surovo mleko ostane sladko dan do dan in pol, v hladilniku pa tri do štiri dni, nato postopno fermentira. Sprva je kiselkasto tekoče, kasneje se strdi. Dobimo pravo surovo kislo mleko, ki jo ga danes ponujajo večinoma le še planinske koče.

Maščobe: Na nepredelanem mleku se vedno nabere plast smetane; debelejša in bolj rumena je videti, bolj kakovostno je mleko. Manj mastno mleko ni zdrava hrana. Umikanje maščob človeka prikrajša za ključne vitamine in minerale, topne v maščobah, ki jih potrebuje za razvoj in trdnost kosti, zob, zdravje možganov. Ljudje, ki mleka ne uživajo, te snovi dobijo v drugi vrsti naravnih nepredelanih maščob. Umikanje maščob z mleka povečuje lakoto in sproža hlastanje po ogljikovih hidratih (kar preobremeni žlezo slinavko), človek lahko zaradi uživanja manj mastnega mleka postane nagnjen k sladkorni bolezni in tudi hitreje pridobiva kilograme zaradi uživanja druge hrane. Pasterizirano mleko je tako spremenjeno, da je samo po sebi dejavnik tveganja za diabetes in osteoporozo. Mlečna maščoba (maslo) pomirja, daje sitost, krepi kosti in prožnost sklepov, pravilno hidrira celice (posebej če vam je vroče ali če imate vročino). Mnogi zdravniki so pred manj kot sto leti vedeli, da surovo mleko zdravi in da je pasterizacija mleka vir težav za zdravje ljudi. Preberite Podporno poročilo o uživanju neoporečnega surovega mleka.

 

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 2 3 4 5

Prvinska hrana