5 nasvetov o dojenju za mamice začetnice

0,00 

To je brezplačna e-knjiga na 30 straneh s petimi pomembnimi temami za dober začetek dojenja. Delim izkušnje dojenja svojih štirih otrok in izkušnje, ko sem delovala kot svetovalka pri mednarodni zvezi za dojenje La Leche League. Teme so povzete iz tiskanega priročnika ŽELIM DOJITI, ki je namenjen prvim trem letom po rojstvu otroka, saj zajema tudi prehrano matere, uvajanje hrane otroku, dileme glede zdravja, spanja in odstavljanja. Poišči ga tukaj.

Kategorija:

Ta elektronska knjiga na 30 straneh prinaša:

1. tema: Me in naše matere – So težave z dojenjem genetske?

Mamica mi piše: “Moja mama me ni dojila. Ženske v družini pravijo, da morda tudi jaz ne bom imela mleka, saj je to lahko dedno. Teta je morala z dojenjem prenehati, ker naj bi imela vodéno mleko, neprimerno za svojega otroka. Je strah, da ne bom imela mleka, upravičen?”

2. tema: Prenapete dojke – Kako ravnati prve dni po porodu?

Mamica mi piše: “Danes je šesti dan po porodu. Mleka je dovolj, toda dojki sta vroči in boleči. Bradavici nista poškodovani. Kako si lahko pomagam, da vsaj malo ublažim bolečino? Je to kakšno vnetje žlez, ki se pojavi pri nastajanju mleka? Kako dolgo traja takšna bolečina?”

3. tema: Dojenje, nadomestna popkovina – Koliko naj se otrok doji?

Očka sprašuje: “Imamo tritedensko novorojenko. Mamica jo podoji vedno na obeh dojkah in ji dojko vzame, ko preneha sesati. Ker deklica noče zaspati, naju skrbi, da se ni dovolj najedla. Ponovno dobi dojko, malo posesa, zadrema, spusti, toda ko jo odloživa, spet joka. To lahko traja dve uri ali več. Če deklici ponudiva dudo, jo sesa in takoj zaspi. Je lačna? Zakaj ne zaspi brez sesanja? Mamica je zaskrbljena in oba sva že razdražljiva … pravijo nama, da to ni dobro. Dvomijo, da dobi dovolj mleka. Deklico sva stehtala in lepo pridobiva na teži. Pogosto lula in kaka. Je živahna.”

4. tema: Strah me je, da izgubim mleko – Stiske zgodnjih mesecev

Mamica mi piše … Naš fant bo star dva meseca. Dojenje je steklo. Prvi mesec je dobil 1,3 kilograma. Bilo je sanjsko, do pred nekaj dnevi, ko sem dobila občutek, da zvečer ni mleka. Zgrabila me je panika, ker ni hotel zaspati. Mislila sem, da je lačen. Pa očitno ni bil, saj je nato prvič zaspal kar za štiri ure skupaj! Naslednje dni sem imela ves čas v mislih, da mi bo zmanjkalo mleka, in res ga je bilo iz dneva v dan manj. Nekajkrat sem morala dodati prilagojeno mleko. Dojki sta bili mehki, prej pa vedno napeti. Kaj bi bil vzrok za upadanje količine mleka? Je to samo v moji glavi. Zelo se bojim, da bi mleko povsem zgubila. Obupana sem, razmišljam samo o tem!”

5. tema: Do kdaj naj dojim? – Do kdaj je materino mleko koristno?

Mamica sprašuje … Naš desetmesečnik ne kaže več tako velikega zanimanja za dojenje. Polno se je dojil do šestega meseca, uspešno smo uvedli še drugo hrano in lepo napreduje. Do kdaj je dobro, da ga še dojim? Do kdaj je mleko zanj še potrebno in koristno?”

Podrobne odgovore, nasvete in pomiritve najdeš v brezplačni e-knjigi.

Vrsta knjige

elektronska (PDF)

Naslov

5 nasvetov o dojenju za mamice začetnice

Avtorica

Mojca Vozel

Oblikovalka

Polona Šterk Košir https://www.polonadesign.com/

Izdajatelj

Prvinska hrana, Mojca Vozel s.p.

Obseg

30 strani

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.